Zo blijf je fit

Ieder mens wil het liefst zo oud mogelijk worden. Door dat te bereiken heeft iedereen zo zijn eigen (gezonde) gewoonten, maar veel mensen zijn zich er van bewust dat ze niet al te gezond leven. In deze blog geef ik dit soort mensen graag een aantal tips. 

Gewicht

Veel mensen voeren al jarenlang een strijd met overgewicht. Als je op een middag door een willekeurige stad loopt zie je helaas dat overgewicht een steeds groter probleem wordt. Je zult op zo’n middag vele mensen zien met overgewicht. Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is een groot probleem. Daar moet iets aan gedaan worden en in mijn ogen is sporten de beste remedie. Het zal niet direct alle problemen oplossen, maar door te beginnen met sporten heb je al een mooi begin.

Beginnen met sporten
Bewegen is goed en iedereen die gezond leeft zal dat beamen. Al zijn er ook mensen, zoals bioloog Midas Dekker of de bekende Britse staatsman Winston Churchill, die dit tegenspreken. Op de vraag waarom Churchill ondanks zijn levensstijl zo oud was geworden, zei hij namelijk: “No sports, just whisky and cigars.” Laten we het er op houden dat Churchill één van de weinige uitzonderingen was. Ik ben van mening dat sporten gezond is. Ik loop veel hard en stap regelmatig op de racefiets om een ommetje te maken. Ik merk dat ik me hierdoor fitter voel.

Als je zelf wilt beginnen met sporten is het raadzaam om het rustig op te bouwen. Zeker als je met overgewicht kampt is het zaak om je spieren niet direct zwaar te belasten. Een sport als hardlopen kun je het best zo langzaam mogelijk opbouwen. Ook al kun je conditioneel wellicht een stapje extra zetten. Veel hardlopers overschatten hun eigen kunnen en raken door overmoedigheid geblesseerd. In andere blogs kom ik terug op hoe je het hardlopen het best stapsgewijs kunt opbouwen.