Een mediator: het kost wat, maar dan heb je ook wat

Aan het vak mediator hangt vaak een negatief karakter. Niet zozeer door de dienstverlening van zo’n mediator, maar wel door het kostenplaatje wat hangt aan die dienst. Een mediator is namelijk in te huren voor tal van situaties. Denk aan echtscheidingen of moeizame, zakelijke onderhandelingen. Om mediators toch in een wat beter daglicht te stellen, besteedt Well Bizniz vandaag aandacht aan het vak dat een mediator uitvoert.

Wat doet een mediator?

Mediation is een vak apart. Het is namelijk niet zo als het vak van bijvoorbeeld schilder, waarbij het werk duidelijk is: je voorziet een ruimte of object van een andere kleur. Bij een mediator is het vak wel wat veelzijdiger. Er zijn namelijk veel situaties waarin een mediator ingehuurd kan worden door één of meerdere partijen. Denk bijvoorbeeld eens aan een echtscheiding. Een mediator kan er voor zorgen dat alles wat soepeler afgehandeld kan worden. Maar niet alleen in het geval van een echtscheiding is een mediator gewenst, ook bij een ruzie in de familie. Of een zakelijk conflict, waarbij een derde partij er toch echt voor moet zorgen dat alles geregeld wordt.

Waarom een negatief imago?

De vraag die hierboven gesteld wordt, is eigenlijk al beantwoord in de intro. Maar om het nog even te verduidelijken: een mediator is een echte expert in het geval van conflict. Hierdoor betaal je al snel een hogere prijs. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een expert als een advocaat of notaris. Ook deze specialisten rekenen over het algemeen de hoofdprijs.

Positiever imago

Maar Well Bizniz is van mening dat het imago rond een mediator wel eens veranderd mag worden. Niet alleen hoef er naar de kosten gekeken te worden, ook het oplossen van de conflicten mag wel eens benoemd worden. Want in de meeste gevallen lukt het een mediator om een conflict op te lossen. Het kost dus wel wat om zo’n specialist in te huren, maar dan heb je ook wat.