De periode na de grootste tandartsklachten

De laatste jaren zijn er helaas wat vervelende verhalen rond tandartsen opgedoken. Zo scheen er een ‘horrortandarts’ (deze naam werd door de media verzonnen, overigens wel terecht) actief te zijn die de gebitten van honderden mensen verminkte. Daarnaast werden de kosten van de gemiddelde tandarts alleen maar hoger. Hoe staat het er op dit moment voor? Hoe kijkt zakelijk Nederland naar zijn of haar tandarts. Ik ondervroeg heel wat mensen. Het algemene beeld? De tandarts wint langzaam weer een beetje vertrouwen terug.

Moeilijke fase

Wie de laatste jaren een witte tandartsjas aan had, heeft het niet bepaald gemakkelijk gehad. Allereerst waren er de verhalen, die ik in de intro al even de revue liet passeren. Daarnaast speelde ook de financiële crisis een rol in de mindere fase van de tandarts. Mensen kozen er liever voor om hun gebit niet te laten behandelen, zeker niet bij kleine ingrepen. Dit scheelde sommige mensen al snel honderden euro’s.

Meningen

Omdat het beeld over de tandarts nogal vertroebeld was, was ik benieuwd naar het huidige beeld van de tandarts. In totaal ondervroeg ik 204 mensen uit de zakenwereld, die allemaal een mening hadden over de tandarts. De algemene mening die uit al die korte interviews te halen was, was dat zij weer meer vertrouwen kregen in hun tandarts. Het gros had overigens niet zo gek veel gemerkt van de ‘mindere fase’ voor tandartsen. Zij gingen naar de halfjaarlijkse controle en merkten verder niets. Een kleine minderheid heeft het vertrouwen in zijn of haar tandarts definitief verloren. Uit dit onderzoek, gehouden in omgeving Eindhoven kwam één praktijk als beste uit de test, PC2 Tandarts in Eindhoven.